top of page

Regie over je energie

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021

Waarschijnlijk heb je net als iedereen genoeg van de Corona. Het eind is niet in zicht, ook al hopen we dat natuurlijk wel met z’n allen. In deze tijd doen sommige ondernemers en/of nieuwe ontwikkelingen het goed. Zo ook de Clubhouse app. Heb je daar al van gehoord? Juist nu iedereen behoefte heeft aan verbinding en meer tijd heeft, slaat deze app enorm aan.

Via Clubhouse (alleen te downloaden via iPhone) kun je in rooms met elkaar praten. Alleen audio. Je kunt je hand op steken en dan word je op het podium gelaten. Je kunt een vraag stellen of meepraten. Je kunt ook zelf een room starten over een onderwerp dat je interessant vindt. Ik was er vroeg bij. Uren zat ik te luisteren naar al die mensen die over allerlei onderwerpen spraken. Al moet ik zeggen dat er in het begin voornamelijk businesscoaches, andere coaches of experts en ondernemers op zaten.

De eerste dagen merkte ik nog niet zoveel van het effect van Clubhouse. Ik was enthousiast en vond ( en vind ik nog steeds trouwens) het een mega goede uitvinding. Juist in deze corona tijd, nu je nergens heen kan, was het zo leuk om met nieuwe mensen te connecten. Ik vond het inspirerend en opwindend.

Na drie dagen begon ik te merken dat het verslavend was. Alles is live dus als je er niet bij bent mis je net die gesprekken. De ondernemers en businesscoaches deelden al hun trucs en geheimen: zo moet je boodschap en je WHY helder zijn, je constant content leveren en vooral consistent zijn. Kies 5 dingen en herhaal het 1000 x. Eén op één gesprekken levert natuurlijk niets op, dus je moet programma’s verkopen. En een onlineprogramma hebben waarmee je een community opbouwt. Niet te vergeten video’s en podcast opnemen. Een gratis weggever doet het ook goed, moeten mensen wel hun emailadres achterlaten. Als je wilt groeien dan… Ik luisterde en luisterde. Ik raakte helemaal overprikkelt.

Tip van de dag was natuurlijk zelf een room te starten en wel meteen. Dat was het beste. Tenminste, als je je als coach en ondernemer serieus wilt nemen. Belangrijk is om waarde te leveren. Vandaag nog. Even voorbereiden en gaan. Ik dacht daar even over na. Ik merkte al snel dat ik er helemaal geen zin in had. Sterker nog, ik heb helemaal geen zin iets 1000 x consistent te moeten doen. Dat heb je waarschijnlijk wel gemerkt als je me langer kent. Je weet nooit of ik een filmpje maak en zo ja wanneer. Je weet ook niet of ik volgend jaar nog een training geef. Ik weet het zelf niet eens. Dus ik plan nog geen trainingen voor 2022 en niet eens voor september 2021. Ik ben dus consistent in het niet consistent zijn. Voor mij is dat vrijheid. En die wil behouden. Zover dat kan in het leven.

Na een paar dagen Clubhouse merkte ik dat ik doodongelukkig werd van alle businesstips op Clubhouse. Moe van alle experts. Nu zat ik wellicht in de verkeerde rooms, de verkeerde onderwerpen, te lang, maar toch, het zoog me leeg.

Ik vroeg me af waarom het me zoveel energie koste. Het enige antwoord is dat ik het gevoel had dat ik mee moest doen. Dat ik ook podcast moest maken, dat ik rooms moest starten, dat ik consistent moest zijn. Eigenlijk moest ik van alles doen en ik doe geen van allen. Het voelde alsof ik compleet had gefaald. Pas toen ik tegen mezelf zei dat ik niet mee hoef te doen, dat ik het helemaal op mijn eigen manier mag doen, viel er echt iets van me af.

Ik wil dus vrijheid. Geen verplichtingen dat ik elke week een podcast of filmpje moet leveren. Vrijheid in de keuzes die ik maak. Ik begreep ook meteen dat dat consequenties heeft voor Insight-in en de mensen waar ik mee werk. Ik was namelijk bezig een jaarprogramma in elkaar te zetten samen met Willemijn. Eerlijk gezegd staat het programma al helemaal en is het boek al voor de helft af. En hoe leuk ik het werken ook met haar vindt, ik stelde toch alles uit. Ik had geen zin om verder te schrijven. Ik kreeg er een onrustig gevoel van. En door Clubhouse viel ook dat op z’n plek.

Want waarom maakte ik het niet gewoon af? Het antwoord is dat ik op dit moment helemaal geen jaarprogramma wil aanbieden. Ik wil ook geen community opbouwen (in ieder geval niet nu). Alles wat ik dacht te willen, wil ik diep van binnen niet. Dit belangrijke inzicht moest ik delen met Willemijn.

Ik vertelde haar dat ik mensen wil helpen. Dat is mijn missie, licht brengen waar het donker is. Maar ik wil het zonder strategie en plannen. Ik wil ruimte om te genieten van de natuur, mijn gezin, lekker een boek lezen. Ik wil niet constant het gevoel hebben iets te “moeten.” Eigenlijk wil ik het zoals ik het al jaren doe. Op mijn eigen tempo, op mijn manier. Wel wil ik samen met Willemijn creëren, trainingen & retreats geven. Dat weet ik wel. Gelukkig wil zij dat ook nog steeds met mij. Ze reageerde dus perfect.

De afgelopen weken waren voor mij enorm leerzaam. Ik weet dat iedereen fases doormaakt die nodig zijn om tot inzichten te komen. Zo ik ook. Ik vind het heerlijk te onderzoeken waarom ik doe wat ik doe. Zoeken naar het gevoel dat eronder ligt. Dus mocht je op dit moment niet lekker in je vel zitten, een kort lontje hebben, gefrustreerd zijn, durf daarnaar te luisteren. Je gevoel wil je namelijk iets vertellen. Maar bovenal, durf daarnaar te handelen. Blijf dichtbij jezelf. Neem regie over je energie en zo kom je weer in FLOW.

162 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Danielle Emmerik
Danielle Emmerik
Dec 09, 2022

O Monique, ik herken het zo. En ja, je eigen manier, is echt de beste🦋jouw tempo, jouw tijd. Trouw zijn aan jezelf is het mooiste dat er is. Dit inzicht neem je toch weer mee naar jouw klanten. Een wijze les. Vergeet social media, nieuwsbrieven etc. Gebruik dit alleen als middel als je voelt dat je zin hebt te delen. Er zijn andere manieren om aan klanten te komen. Sterker nog, daar draait mij hele praktijk op😇 Dank voor je mooie reactie🙏

Like

monique.voorbraak
monique.voorbraak
Dec 09, 2022

Ik kom "toevallig" op deze blog vandaag doordat ik mijn email aan het opschonen ben en toevallig ook nog na een online meeting met mijn businesscoach. Bij deze businesscoach volg ik een traject (hoe klanten krijgen als je een startende onderneming hebt) wat ik al op 1 augustus ingegaan ben en welke over 2 weken eindigt. Stress dus, want ik moet nog zóveel doen voor die tijd! Dacht ik daarnet nog....

Door het lezen van deze blog valt er bij mij een EURO (en veel gewicht van mijn schouders)! Wat mij nog steeds weerhoudt om door te pakken met het opzetten van mijn praktijk, is onder andere het vooruitzicht naar die acties die je volgens een businesscoach "moet" ondernemen om…


Like
bottom of page