top of page

Geheimen

Een stralende, mooie, jonge meid van eind 20 staat voor mijn deur. Elise is haar naam. Zo op het eerste gezicht heeft ze een sprankelende energie. Ik word vrolijk van haar als ik naar haar kijk. Al pratende lopen we naar mijn praktijkruimte en daar beginnen we aan de reading. Ik vraag heel expliciet aan haar of ze wil dat ik naar haar relatie met haar vriend ga kijken. Ik kijk haar indringend aan terwijl ik dit vraag en ze kijkt weg. Ze heeft een geheim denk ik bij mezelf. Ik zie het. Elise geeft aan liever niet over de relatie te praten, maar het onderwerp laat mij niet meer los. En zo komt aan het licht dat deze prachtige, lieve jongedame al 1,5 jaar een affaire heeft. Een affaire waar niemand iets vanaf weet.

Elise miste geborgenheid en intimiteit bij haar vriend. Het was niet meer zo spannend, eigenlijk gewoon een beetje saai. Ze miste aandacht en betrokkenheid. Ze miste een leven samen. Ieder gingen ze hun eigen weg. Elise had al meerdere keren aangegeven bij haar vriend dat ze het een en ander te kort kwam in de relatie. Maar zoals we allemaal heel goed weten kunnen we een ander niet veranderen. Dat proberen we natuurlijk wel elke dag, maar daarin worden we toch steeds weer teleurgesteld. En zo kwam er iets beters voor haar langs, haar buurman. Het leek zo makkelijk. Er was weer passie en spanning in haar leven. Zo had ze het allebei, dacht ze. Ze voelde weer dat ze leefde, tenminste in het begin van de affaire. Dat er een prijs betaald moet worden voor zo’n oplossing wist ze toen nog niet. Want elke dag leven met een leugen voor iemand waarvan je houd is zwaar. Onnoemelijk zwaar. Je kunt niet met zo’n geheim leven als je volledig beseft waar je mee bezig bent. En deze wake-up call kreeg ze bij mij in de praktijk. Daar viel het kwartje dat ze eerlijk moest zijn en de waarheid over zichzelf moest gaan delen met haar vriend. Ze begreep nu hoe het kwam dat ze elke dag zo moe was. Het gevoel had dat ze tegen een burn-out aan zat. Dit besef was een enorme eye-opener voor haar.

De boodschap kwam keihard binnen en Elise vroeg of ze even een sigaretje mocht roken buiten. Ze schoot volledig in haar angst en begon te trillen. Terwijl ze haar sigaretje rookte in de tuin bleef ik bij haar. Ze was als de dood dat haar vriend bij haar weg zou gaan als de waarheid aan het licht zou komen. Ze bleef maar jammeren dat de relatie nu waarschijnlijk over was. “Dat zou inderdaad zijn beslissing kunnen zijn, maar je weet het niet zeker”, opperde ik. “Jouw vriend heeft het recht te weten wie jij echt bent. De Elise die fouten maakt, maar bereid is de waarheid te spreken. Wat de uitkomst ook zal zijn. Nu weet hij van niets en kan dus ook niet eerlijk kiezen. Ik denk wel dat het belangrijk is, dat hij weet dat hij samenleefd met een vrouw die al 1,5 jaar ook een ander heeft. Dit is wie je bent Elise. Een vrouw die een verkeerde beslissing heeft gemaakt en daar spijt van heeft. We maken allemaal fouten en de bedoeling is dat we ervan leren. Als je vol berouw je verhaal verteld zou hij je kunnen vergeven. We weten niet wat hij gaat doen, maar heb vertrouwen in de liefde”. En zo ging ze naar huis. Vol angst en onzekerheid, maar wel vastbesloten het verhaal te gaan vertellen. Ik vond het erg spannend voor Elise en de hele dag liet de reading mij niet meer los. Diezelfde avond kreeg ik een mail van haar dat ze het geheim gedeeld had en dat ze zo opgelucht was. Ze wilde dolgraag verder met haar vriend en hij met haar. Ze kon haar geluk niet op. Hij was bereid haar te vergeven en zij zou dit nooit meer doen. Ze had geleerd dat eerlijkheid haar dichter bij zichzelf had gebracht!

Elise was bereid af te wijken van het pad van angst. Wat was ik trots op haar! Het is belangrijk te beseffen dat wij allemaal deze keus hebben, elke dag weer opnieuw. Bevrijd jezelf en durf te spreken.


134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page