top of page

Als je JA zegt terwijl je NEE voelt

Een aantal maanden geleden keek ik naar de documentaire van Epstein; FILTHY RICH. Een verhaal over hoe Epstein zijn rijkdom en macht gebruikte om minderjarige meisjes te misbruiken. Een ongelooflijk verhaal, maar wel echt gebeurd. Met verbijstering en ongeloof luister ik naar de slachtoffers op de televisie. Het zijn er zoveel. En ze zijn zo jong. Ik weet dat veel mensen denken dat dit komt doordat het jonge en kwetsbare meisjes zijn. Dat hij daarom zijn slag kon slaan. Of dat het door zijn geld kwam. Zelf denk ik niet dat dit waar is. Nou ja, natuurlijk speelt het mee, maar hier is meer aan de hand. Jarenlang heb ik me verdiept in de menselijke psyche en ik ben ervan overtuigd dat het iedereen kan overkomen. Ja. Jou ook. De meesten hebben het geluk dit soort types niet tegen te komen. Tara, hoofdpersonage van mijn boek “Ik ben Tara’ had dit geluk niet. Zij verloor zichzelf compleet in het leven, in haar relatie. Ik voel me enorm aangesproken deze vrouwen een stem te geven. Vrouwen die NEE hadden moeten zeggen, maar JA deden.


Mijn praktijk zit vol met mensen die niet altijd even krachtig handelen als ze zouden willen. Het principe; niet trouw zijn aan jezelf, over je grenzen laten gaan, niet goed voor jezelf opkomen, vind je overal terug. Op werk, op school, in families, in relaties. En nee, niet altijd seksueel, maar het komt in allerlei gedaantes. Heb jij niet vaker gedacht; hoe kom ik hier nog onderuit? Of: even doorzetten en het is af? Of: Kom op, stel je niet aan? Dit zijn allemaal voorbeelden waarin je niet handelt zoals je eigenlijk zou willen; als je jezelf wel serieus zou nemen. Wij mensen zijn sociale wezens. Daarnaast worden we geleerd gehoorzaam te zijn. We moeten in het systeem passen. We vergeten soms wat we zelf willen, wat wij ergens van vinden. We willen geen outsider zijn. We willen dat onze kinderen kunnen meekomen.


Ik vraag me geregeld af bij de mensen die ik coach; wie ben je werkelijk? Wat is je ware bestemming als je je vrij zou voelen om te kiezen? Zou je dezelfde keuze maken?

Als je kijkt naar het aantal mensen met een burn-out, volwassen mensen, man en vrouw, zijn de cijfers zorgwekkend. Een burn-out kun je krijgen als je systematisch over je grenzen gaat. Als je niet luistert naar de signalen van je lichaam. Als je bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten voor laat gaan; belangrijker maakt dan jezelf. Het zit dus in ons mensen dat we over onze grenzen gaan. Steeds een beetje. Totdat we grip verliezen. Op onze gezondheid, ons werk. Ons geluk.


En zo komen veel mensen bij mij in de praktijk. Ze zijn zichzelf kwijtgeraakt. Ze hebben geen plezier meer in hun werk, in hun relatie. Ze zoeken de oplossing meestal buiten zichzelf. De baas is te veeleisend, hun man of vrouw is niet meer zo leuk als vroeger. Maar als ik een ding heb geleerd dan is het wel dat mensen vaak onbewust leven. Niet eens weten waarom ze doen wat ze doen. En dat ze daarom de verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen. Ik ben ervan overtuigd dat hoe bewuster je keuzes zijn; hoe fijner je leven wordt. Op elk gebied.


We worden zo opgeslokt door de drukte dat we amper tijd hebben even stil te staan bij wat we nu ECHT willen van het leven. Wat we verwachten van onszelf. Eigenlijk zou iedereen meerdere momenten op een dag even moeten afstemmen op zichzelf. Vragen; hoe voel ik me? Wil ik dit wel? Zeg ik ja tegen de dingen die me blij maken? De keuzes die je dan maakt, zijn de keuzes die meestal kloppen. Omdat je luistert. Naar jezelf.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page